Kratki životopis

Dominik Savio jedan je od najmlađih svetaca Katoličke Crkve koji nije bio mučenik. Bio je najdraži učenik svetog Ivana Bosca. Rodio se 2. travnja 1842. u selu Riva di Chieri, u sjevernoj Italiji. Već od svoje pete godine gorljivi je ministrant, a u sedmoj godini primio je Svetu Pričest.

Na dan svete Pričesti stvorio je odluke kojih se držao cijeli život:

  1. Ispovijedat ću se često i ići na pričest svaki put kad mi ispovjednik dopusti.
  2. Slavit ću svečano blagdane.
  3. Moji će prijatelji biti Isus i Marija.
  4. Radije umrijeti, nego sagriješiti.

Vjerovao je da ako ne postane svet, neće postići ništa. Kada je jednom zgodom don Bosco slavio imendan rekao je u šali svim dječacima: “Sutra ćete mi prirediti slavlje i ja vam zahvaljujem. Htio bih vam podariti nešto što i sami najviše želite. Stoga će svatko od vas dobiti papirić na kojem će napisati ono što želi“.

Čitajući papiriće, don Bosco je nailazio na ozbiljne i hirovite želje. Na Dominikovu papiriću don Bosco je pročitao samo pet riječi:

“Pomozite mi da postanem svet.”

Don Bosco je ozbiljno shvatio sve želje, a osobito Dominikovu. Pozvao ga je i rekao mu:

Kad tvoja mama pravi tortu, potreban joj je recept u kojem su zapisani razni sastojci. Za svetost je također potreban recept i to je ono što ti želim pokloniti. U recept ulaze tri sastojka koja valja promješati:

  • Radost – sve ono što te uzrujava i što ti oduzima mir, nije od Gospodina. Odagnaj to od sebe.
  • Tvoje školske dužnosti i molitva – u školi budi pažljiv, marljivo piši zadaće i rado moli kad je vrijeme molitve.
  • Dobročinstvo – pomozi svojim vršnjacima kada trebaju pomoć, pa i onda kada to od tebe zahtijeva trud i kad ti je teško. To je recept kako se postaje svet.