Božićna čestitka zaklade

„Ljubav Božja prevelika primi pravu put čovjeka; s neba siđe doli radi grešnika, rodi se u štali radi čovjeka.“

 

Dragi prijatelji i podupiratelji Zaklade sveti Dominik Savio, drage obitelji,

 

U božićnom vremenu u našim crkvama slušamo divnu pjesmu „O Pastiri čudo novo“. Upravo u toj pjesmi i u ovoj strofi izražena je osoba Isusa Krista. Ni jedan Bog nije tako blizak čovjeku kao što je nama blizak naš Bog. Bog koji želi biti blizu čovjeku, koji se spušta na zemlju i šalje svoga Sina da bi nas otkupio. Bog silazi s nebesa; Isus ostavlja nebo da bi došao k nama na zemlju. Isus koji je s nama u svemu sličan, osim u grijehu, Isus koji je tako milosrdan, blag, nježan, brižan, pun dobrote, ljubavi i suosjećanja za grešnog čovjeka.

Sveti Dominik Savio kada je odlučio postati svet, pitao je svoga učitelja i odgajatelja don Bosca, za savjet kako biti svet. Don Bosco mu je odgovorio da se svetost sastoji u izvršavanju svojih svakodnevnih dužnosti u ljubavi. Ljubav pokreće sve! Ljubav je pokrenula Oca da pošalje svoga Sina na svijet da spasi i otkupi svijet, iako je znao da će ga taj svijet razapeti na drvo križa. Ljubav uključuje brigu i skrb za svakoga čovjeka. Ljubiti znači darivati sebe drugima, posebno u ovo vrijeme sebičnosti gdje smo usmjereni brigom samo na sebe. Na svijetu nismo sami za sebe već kako je rekao don Bosco, na svijetu smo i živimo za druge. Upravo u ovom svijetu i vremenu u kojem živimo i s ljudima koji nas okružuju nemojmo se bojati darovati sebe drugima. Kako? Darivati sebe drugima u svojim darovima, talentima, djelima, lijepoj riječi, vremenu. Dati sebe drugima. Živjeti za druge. Na to smo svi pozvani i kada to činimo onda naš život dobiva puni smisao.

Sveti Petar u svojoj poslanici kaže: „Prije svega imajte žarku ljubav jedni prema drugima jer ljubav pokriva mnoštvo grijeha.“ (1Pt 4,8) Znajmo da ljubav i dobra djela brišu naše grijehe, da ljubav opravdava nas same, da je ljubav jača od grijeha i smrti. Ljubav ima zadnju riječ. Danas u vremenu straha, tjeskobe, nemira i nesigurnosti, Ljubav mora zuzeti prvo mjesto. Ta ljubav je mali Isus koji će doći ponovo na svijet radi nas grešnika. Ljubiti znači imati srce za svakog čovjeka poput Isusa; ljubiti Isusa znači ljubiti i pomagati one koji su na rubu društva, siromahe, izbjeglice, prognanike, beskućnike, stare, bolesne, usamljene. U svima njima draga sestro i dragi brate nalazi se mali Isus. (usp. Mt 25, 35-36)

Isus se rodio u štali siromašan da se mi obogatimo njegovim siromaštvom. Rodio se u štali, ogoljen od svega, pa čak i ljudskog dostojanstva. Time maleni Isus poručuje i svima nama „Ne boj se biti siromašan, ne boj se sve što imaš, dati Njemu, grijeh dati Njemu, a dobro dijeliti s drugima, ne boj se biti drugačiji, ne boj se praštati, dijeliti, biti milodaran, pomagati drugima…“

Veličina čovjeka je u praštanju, darivanju i služenju. Upravo se tu krije veličina Božića i našeg novorođenoga kralja.

Svima vama, vašim obiteljima, prijateljima i svima onima koji vas okružuju želimo čestit Božić te blagoslovljenu i u Bogu ispunjenu novu 2021. godinu,

 

Vaša Zaklada sveti Dominik Savio

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.